ISO:14001 Milieu Norm | september 2024 Update (2024)

Inleiding ISO:14001

Met behulp van een milieuzorgsysteem volgens de ISO 14001-norm kunnen de milieurisico's van de bedrijfsvoering beheerst en indien mogelijk verminderd worden. ISO 14001-certificatie is niet algemeen verplicht, maar er zijn gemeenten die erom vragen bij het verstrekken van een milieuvergunning. Grotere bedrijven, met name overheden, stellen ISO 14001-certificatie bij aanbestedingen vaak als eis in hun aanvragen.

Norm inhoud ISO:14001

De ISO 14001 is opgebouwd uit een aantal hoofdstukken. Elke ISO-norm die wordt uitgebracht vanaf 2017 zal dezelfde indeling hebben:

Inleiding

In dit hoofdstuk wordt een aantal uitgangspunten van de norm toegelicht

Onderwerp en toepassingsgebied

Deze internationale norm helpt een organisatie de beoogde resultaten te behalen van haar

milieumanagementsysteem, die waardevol zijn voor het milieu, de organisatie zelf en belanghebbenden. In

overeenstemming met het milieubeleid van de organisatie omvatten de beoogde resultaten van een

milieumanagementsysteem:

— het verbeteren van de milieuprestaties;

— het voldoen aan complianceverplichtingen;

— het bereiken van milieudoelstellingen.

Normatieve verwijzingen

Er zijn geen normatieve verwijzingen

Termen en definities

Toelichting over gebruikte termen en definities

Context van de organisatie

Belangrijk is dat de organisatie inzicht verkrijgt in de omgeving waar zij in functioneert. Door middel van een tweetal analyses (gezamenlijk de contextanalyse) wordt de omgeving in kaart gebracht. We hebben het hier over de stakeholderanalyse en de risicoanalyse.

De stakeholderanalyse: met betrekking tot milieu, moet de organisatie vaststellen wie haar stakeholders zijn en wat de eisen, wensen en verwachtingen zijn.

De risicoanalyse: wanneer je de eisen en wensen van je stakeholders met betrekking tot milieu hebt vastgesteld, voer je ook de risicoanalyse uit.

Leiderschap

De directie moet betrokken zijn bij het milieumanagementsysteem. Dit toon je aan door o.a.:

  • Een milieubeleid en doelstellingen vast te stellen;
  • Het belang van milieumanagement te communiceren in de organisatie;
  • Mensen aan te sturen en te ondersteunen om een bijdrage te leveren vaan het milieusysteem;
  • Het milieubeleid en doelstellingen kenbaar te maken aan je medewerkers.

Planning

Dit hoofdstuk van de ISO 14001 norm heeft veel impact. Dit hoofdstuk gaat over het plannen van acties om een aantal zaken op te pakken. Het gaat hier om:

  • De risico’s en kansen uit hoofdstuk 4;
  • Belangrijke milieuaspecten;
  • Compliance doelstellingen.
  • Hier horen doelstellingen bij en acties om deze doelstellingen te bereiken. Het geheel zal uiteindelijk uitmonden in een milieuaspectenregister.

Ondersteuning

Om een doelmatig en efficiënt milieumanagementsysteem te hanteren, gaan de eisen voor ISO 14001 in dit hoofdstuk over ondersteuning. We kijken hierbij naar het volgende:

  • Vaststellen en beschikbaar stellen van middelen die nodig zijn voor het milieusysteem;
  • Vaststellen van competenties die je mensen nodig hebben;
  • Zorgen voor bewustzijn onder het personeel met betrekking tot het milieu;
  • De processen implementeren die nodig zijn voor de communicatie met betrekking tot het milieusysteem;
  • Gedocumenteerde informatie opstellen die de ISO 14001 norm vereist of de organisatie nodig vindt voor de doeltreffendheid van het milieumanagementsysteem.

Uitvoering

Nu de acties gepland zijn en middelen beschikbaar, moeten de goede bedoelingen worden uitgevoerd. Hoofdstuk 8 van de ISO 14001 norm geeft hier een aantal eisen voor binnen de volgende onderwerpen:

  • Operationele planning en beheersing: de organisatie moet de processen implementeren en beheersen die nodig zijn om de acties uit te voeren die onder hoofdstuk zes gepland zijn Dit betreft bijvoorbeeld het communiceren van relevante milieueisen naar externe leveranciers.
  • Voorbereid zijn en reageren op noodsituaties: wanneer zich een mogelijke noodsituatie voordoet, moet de organisatie de benodigde processen hebben geïmplementeerd om hierop te reageren. Bijvoorbeeld door maatregelen te plannen om nadelige milieueffecten als gevolg van een noodsituatie te voorkomen of tegen te gaan.

Evaluatie van de prestaties

Na het plannen en uitvoeren van de acties met betrekking tot het ISO 14001 milieumanagementsysteem, volgt de ISO 14001 certificering eisenevaluatie van de prestaties. Een drietal items springen eruit:

  • Compliance: voldoen aan relevante wet- en regelgeving is voor iedere organisatie van belang. In de ISO 14001 norm komt dit terug met betrekking tot het milieu.
  • Interne audit: periodiek moet worden geëvalueerd of het milieumanagementsysteem nog voldoet. Dit doe je door een interne audit uit te voeren. Bijvoorbeeld eens per jaar.
  • Directiebeoordeling: Naast het onderwerp ‘leiderschap’, moet de directie ook regelmatig het milieusysteem beoordelen. Ook dit zou eens per jaar kunnen, gelijktijdig met de interne audit.

Verbetering

Hoofdstuk 10 is het laatste hoofdstuk van de ISO 14001 norm. Hier komen de eisen in terug voor acties die nodig zijn de resultaten van het ISO 14001 systeem te verbeteren.

  • Afwijkingen en maatregelen: op afwijkingen moet gereageerd worden en de consequenties moeten worden aangepakt. Eventueel moeten er maatregelen worden getroffen om de afwijking in het vervolg te voorkomen.
  • Continue verbetering: continu moeten de geschiktheid, toereikendheid en doeltreffendheid van het milieusysteem verbeterd worden.

Auditprotocol NEN-EN-ISO:14001

Certificatie houdt in dat een externe, onafhankelijke partij *certificerende Instantie vaststelt of het kwaliteitsmanagementsysteem van de organisatie aan alle normeisen voldoet. Om dit vast te stellen voert een certificatie instelling (CI) een audit uit. Deze eerste (certificatie-audit) bestaat uit twee fasen.

De eerste fase dient;

  • om de documentatie te beoordelen
  • de locatie en de locatiespecifieke omstandigheden te evalueren en om gesprekken met medewerkers te hebben om te bepalen of de organisatie voorbereid is voor fase twee
  • om te beoordelen in hoeverre de organisatie voldoet aan de eisen van de norm en de eisen van de norm begrijpt, in het bijzonder ten aanzien van de identificatie van de belangrijkste prestaties en aspecten, processen en de werking van het managementsysteem
  • noodzakelijke informatie te verzamelen ten aanzien van de scope van het managementsysteem, de processen en locaties en relevante statutaire en wettelijke aspecten
  • om te zien welke middelen beschikbaar zijn voor de tweede fase en om overeenstemming te bereiken met de organisatie over de uitwerking van de tweede fase audit
  • om een goed begrip te krijgen van het managementsysteem van de organisatie, de activiteiten en significante aspecten die hierbij van belang zijn

Het doel van de fase twee audit is om de implementatie en de effectiviteit van het managementsysteem te beoordelen. De fase twee audit vindt plaats op de locatie(s) van de organisatie. De fase twee audit omvat in ieder geval het volgende:

  • informatie en bewijs met betrekking tot conformiteit voor alle eisen van de norm
  • prestatiebeoordeling, meting, rapportage en beoordelingen die gedaan zijn om vast te stellen in hoeverre doelen en doelstellingen bereikt zijn
  • het managementsysteem van de organisatie en de manier waarop de organisatie voldoet aan wettelijke eisen
  • de beheersing van de processen van de organisatie
  • interne audits en management review (directiebeoordeling)
  • betrokkenheid van de directie bij het kwaliteitsbeleid
  • de verbinding en samenhang tussen de normeisen, het beleid van de organisatie, doelen en doelstellingen, wettelijke eisen, verantwoordelijkheden, bekwaamheid van medewerkers, de uitvoering, procedures, informatie over prestaties en bevindingen vanuit interne audits.

Vervolgens worden organisaties in de 2 jaren er na (half)jaarlijks getoetst om te beoordelen of deze bij voortduring voldoen aan de eisen van de norm. Een hercertificering bestaat weer uit 2 fasen en gebeurt in het derde jaar de eerste certificering. Deze cyclus blijft in stand.

Afwijkingen

Indien er bij een audit een non-conformity worden opgemerkt worden deze geregistreerd in de auditrapportage. De benaming kan per certificerende instantie verschillen maar komt op het volgende neer:

  1. Major non-conformity (Categorie 1 afwijking):

- Het ontbreken van een doeltreffende implementatie m.b.t. een of meerdere systeemeisen van de norm, of een situatie waarbij niet of niet voldoende is geborgd dat het product of de dienstverlening zal voldoen aan eisen;

- Meerdere categorie 2 non-conformities m.b.t. een norm-eis waarvan is vastgesteld dat een doeltreffende implementatie binnen het managementsysteem ontbreekt

- Een categorie 2 non-conformity waarbij de vereiste corrigerende maatregelen niet hebben geleid tot een doeltreffende implementatie zal worden opgewaardeerd tot een bevinding categorie 1

De correctie, de oorzaakanalyse en een actieplan met corrigerende maatregelen, samen met voldoende bewijs van de uitvoering daarvan, moeten worden ingediend binnen 90 dagen na de laatste audit dag. Beoordeling van afwijkingen vindt plaats middels bureau-onderzoek. Echter, afhankelijk van de ernst van de bevindingen, kan de auditor een vervolgbezoek uitvoeren om te bevestigen dat de maatregelen zijn genomen, hun doeltreffendheid te evalueren en te bepalen of voordracht voor certificatie of voortzetting van het certificaat kan plaatsvinden.

  1. Minor non-conformity (Categorie 2 afwijking):

Een gebrek in discipline of beheersing bij de implementatie van systeem- of procedurele eisen, dat geen invloed heeft op het functioneren van het systeem en/of op het voldoen aan de eisen betreffende het product / de dienstverlening.

Hierbij dient de correctie, de oorzaakanalyse en het actieplan met corrigerende maatregelen te worden goedgekeurd door de lead auditor en de verificatie van de uitvoering en beoordeling van de doeltreffendheid van de corrigerende maatregelen dienen bij het eerstvolgende bezoek plaats te vinden.

Observatie

Een observatie is in zichzelf niet een tekortkoming, maar kan wel duiden op een mogelijk toekomstige tekortkoming indien de situatie te weinig aandacht krijgt; een observatie kan ook betrekking hebben op een situatie waarbij geen passend bewijsmateriaal wordt gevonden om de vaststelling van een tekortkoming te ondersteunen

Aanbevelingen ter verbetering

Aanbevelingen ter verbetering hebben betrekking op gebieden en/of processen waar mogelijk wordt voldaan aan - minimum - normeisen, maar waar verbetering mogelijk is.

Templates & Voorbeelddocumenten (Bij ons op te vragen):

ISO_14001_Beleidsverklaring

ISO_14001_Procedure Contextanalyse

ISO_14001_Milieu aspecten register

ISO_14001_Overzicht wet en regelgeving

ISO_14001_Interne auditprocedure

ISO_14001_Opleidings/competentie overzicht

ISO_14001_Interne auditprocedure

ISO_14001_Auditrapport

ISO_14001_Selectie & Beheer Leveranciers en onderaannemers

ISO_14001_Leveranciersbeoordeling

ISO_14001_Klachten en verbeterprocedure

ISO_14001_Klachten, verbeternotitie

ISO_9001_Procedure Management review

ISO_14001_Management review

ISO_14001_Jaarplanning

ISO:14001 Milieu Norm | september 2024 Update (2024)

FAQs

What is the ISO 14001:2015 Amendment 2024? ›

In Q1 2024, ISO's technical committee on environmental managements systems (ISO/TC 207) released an amendment to the ISO 14001:2015 standard. “Amendment 1” adds element of climate change to clauses 4.1 and 4.2 as a requirement to consider to context of the organization as it relates to climate change.

Has ISO 14001 been updated? ›

ISO 14001:2015 Environmental management systems — Requirements with guidance for use. This publication was last reviewed and confirmed in 2021. Therefore this version remains current. This standard has 1 amendment.

What is the latest version of ISO 14001? ›

ISO 14001:2015

The new version of ISO 14001 focuses on the improvement of environmental performance rather than the improvement of the management system itself. It also includes several new updates all aimed at making environmental management more comprehensive and relevant to the supply chain.

Is ISO 14001 changing? ›

Following the last revision (revision) of ISO 14001 in 2015, the International Organization for Standardization (ISO) is now once again working on a possible revision, which is expected at the end of 2025.

What is the ISO 9001 amendment 2024? ›

This new amendment, effective since February 22, 2024, aims to integrate climate change considerations into organizational management systems.

How long is ISO 14001 valid? ›

How long does ISO 14001 certification last? Your ISO 14001 certification will remain valid for three years. Maintaining your certification requires an assessment once a year and recertification every three years to ensure your EMS is still operating to the standards required by ISO 14001.

Do all companies have to follow ISO 14001? ›

While ISO 14001 compliance isn't mandatory, it could make medical device companies more competitive and help save the environment.

What are the five elements of ISO 14001? ›

ISO14001 stipulates that an EMS must contain five main requirements: (1) Environmental Policy, (2) Planning, (3) Implementation, (4) Checking and Corrective Action, and (5) Management Review . The objective of this section is to provide an overview of the five elements.

What is the primary difference between ISO 14001 2015 and ISO 14001 2004? ›

ISO 14001: 2004 VS. ISO 14001:2015. To begin with, the 2015 version has ten clauses, whereas the 2004 one has four. As a result, both ISO 14001:2015 and 9001 :2015 respectively environmental and quality management systems (QMS) follow the same structure.

Why was ISO 14001 revised? ›

ISO decided to revise the 14001 standard in response to growing challenges and legal requirements around sustainable resource use and climate change mitigation. The structure of the standard now fits with the structure of other management system standards like ISO 9001.

What is the difference between EMS and ISO 14001? ›

What is the difference between EMAS and ISO 14001? The ISO 14001 requirements are an integral part of EMAS (Annex II). However, EMAS takes into account additional elements to support organisations that continously improve their environmental performance.

What are the new requirements of the ISO 14001 2015 standard? ›

However, the biggest change to ISO 14001 (2015) are the new requirements for leadership engagement, interactions with third parties, the necessity for risk-management, pollution prevention, increased 'essential documentation', and increased accountability when it comes to the company's environmental impact.

In which year did the current revision of ISO 14001 get published? ›

History of ISO 14000

ISO 14001 underwent revision in 2004. The current revision of ISO 14001 was published in September 2015.

What is the ISO 50001 2024 amendment? ›

This document gives guidance for organizations on establishing a phased approach to implement an energy management system (EnMS). This phased approach is intended to support and simplify the implementation of an EnMS for all types of organizations, in particular for small and medium-sized organizations (SMOs).

What is the ISO amendment for climate change? ›

New ISO 9001 Climate Change Amendment Considerations

The amendment to ISO 9001 introduce specific clauses that require organizations to determine whether climate change is a relevant issue and to address it accordingly within their QMS.

What are the specific requirements for ISO 14001 2015? ›

Requirements for ISO 14001 Certification
  • Developing and implementing an EMS.
  • Conducting a thorough environmental impact assessment.
  • Setting environmental objectives and targets.
  • Monitoring and measuring environmental performance.
  • Continually improving the EMS based on regular reviews and evaluation.

What is the renewal period for ISO 14001? ›

The validity period of ISO 14001 certification: Environmental Management System is 3 years, subject to annual monitoring audits.

What is the AS9100 amendment? ›

Overall, complying with the AS9100 climate change amendment requires AS9100 certified organizations to integrate climate change considerations into their quality management systems, from policy development to operational implementation.

Top Articles
ACM Awards Worst Dressed Stars of All Time on the Red Carpet, Photos
Earnings call: HPE surpasses Q2 expectations with strong AI growth By Investing.com
Enrique Espinosa Melendez Obituary
Southeast Iowa Buy Sell Trade
Arrests reported by Yuba County Sheriff
Hendersonville (Tennessee) – Travel guide at Wikivoyage
Urinevlekken verwijderen: De meest effectieve methoden - Puurlv
Becky Hudson Free
Raid Guides - Hardstuck
Top Hat Trailer Wiring Diagram
Best Restaurants Ventnor
Slag bij Plataeae tussen de Grieken en de Perzen
Oscar Nominated Brings Winning Profile to the Kentucky Turf Cup
Reddit Wisconsin Badgers Leaked
Sams Early Hours
Lax Arrivals Volaris
Bad Moms 123Movies
iOS 18 Hadir, Tapi Mana Fitur AI Apple?
Chastity Brainwash
Diamond Piers Menards
Hanger Clinic/Billpay
Craigslist Southern Oregon Coast
Iu Spring Break 2024
All Obituaries | Gateway-Forest Lawn Funeral Home | Lake City FL funeral home and cremation Lake City FL funeral home and cremation
[PDF] PDF - Education Update - Free Download PDF
Restored Republic June 16 2023
Roanoke Skipthegames Com
Lovindabooty
Past Weather by Zip Code - Data Table
Armor Crushing Weapon Crossword Clue
Devargasfuneral
Storelink Afs
Kaiserhrconnect
A Small Traveling Suitcase Figgerits
Dreammarriage.com Login
My.lifeway.come/Redeem
Collier Urgent Care Park Shore
Sc Pick 4 Evening Archives
The Closest Walmart From My Location
Ashoke K Maitra. Adviser to CMD's. Received Lifetime Achievement Award in HRD on LinkedIn: #hr #hrd #coaching #mentoring #career #jobs #mba #mbafreshers #sales…
Download Diablo 2 From Blizzard
US-amerikanisches Fernsehen 2023 in Deutschland schauen
Stranahan Theater Dress Code
Jamesbonchai
Gotrax Scooter Error Code E2
Tinfoil Unable To Start Software 2022
Does Target Have Slime Lickers
Nimbleaf Evolution
1990 cold case: Who killed Cheryl Henry and Andy Atkinson on Lovers Lane in west Houston?
Latina Webcam Lesbian
2121 Gateway Point
Cool Math Games Bucketball
Latest Posts
Article information

Author: Amb. Frankie Simonis

Last Updated:

Views: 5644

Rating: 4.6 / 5 (56 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Amb. Frankie Simonis

Birthday: 1998-02-19

Address: 64841 Delmar Isle, North Wiley, OR 74073

Phone: +17844167847676

Job: Forward IT Agent

Hobby: LARPing, Kitesurfing, Sewing, Digital arts, Sand art, Gardening, Dance

Introduction: My name is Amb. Frankie Simonis, I am a hilarious, enchanting, energetic, cooperative, innocent, cute, joyous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.